Що робити якщо у вас чутливі зуби?

Що робити якщо у вас чутливі зуби?

Коли зуби дуже чутливі і болісно реагують на все солодке, кисле, холодне або гаряче, це приносить великий дискомфорт. Найнеприємніше в тому, що хворобливі відчуття не тільки не зменшаться, а й посиляться, якщо вчасно не зайнятися лікуванням.

Звідти ж виникає такий біль?

Чутлива не сама зубна емаль, а дентин, пухкий шар, розташований під нею. Емаль, грає роль міцної броні, оберігаючи ці вразливі ділянки від агресивних впливів різних факторів. Але, з різних причин, ця емаль може потоншати або, же зруйнуватися, що залишає чутливий шар абсолютно беззахисним.

Однак, одного лише руйнування зубної емалі недостатньо для того, щоб розвинулася гіперестезія. У самому дентині є тоненькі мікроскопічні канали, по ним йдуть нервові закінчення. Поки такі канали прикриті, зуби будуть в порядку, навіть якщо є будь-які дефекти емалі, але біль не турбує. Але при відкритті дентинних каналів нервові закінчення оголюються і будь-який подразник може принести різкий пронизливий біль.

Є ще багато причин, за якими може виникнути гіперестезія. Це, в першу чергу, карієс, ерозії та тріщина емалі.

Таку неприємність отримують любителі кислих продуктів і газованих напоїв, здатних дуже швидко зруйнувати зубну емаль. Емаль може потріскатися, якщо ви прихильник дуже холодної або гарячої їжі, або ж при неправильній гігієні ротової порожнини.

Як знизити чутливість зубів?

Якщо ви зіткнулися з підвищеною чутливістю зубів, відразу ж звертайтеся до стоматолога. Лише доктор знайде причину захворювання і вирішить, якими засобами з ним боротися – звичайною зубною пастою або ж додатковими процедурами.

Однак, не кожен з нас моментально побіжить до стоматолога. Якщо ви хочете спробувати впоратися з болем самостійно, спробуйте купити зубну пасту, призначену саме для чутливих зубів. Якщо регулярно чистити зуби такою пастою, то чутливість буде поступово знижуватися, проте для успіху важливо і те, щоб захворювання знаходилося на самому початковому етапі.

Намагайтеся дотримуватися спеціальної дієти. Ваше харчування має бути збалансованим і містить достатню кількість мінеральних речовин. Часто причиною гіперестезії стає нестача вітаміну А. І тому постарайтеся, щоб його в вашому організмі було достатньо: їжте яйця, моркву, печінку. Перестаньте вживати газовані напої з вмістом кислот – колу, фанту, кислі соки, а також будь-які кислі продукти. Після прийому їжі чистите зуби або прополощіть рот теплою водою.

У процесі лікування потрібно поберегти зуби від непотрібних подразників. В першу чергу, не вживати занадто гарячу або ж холодну їжу, намагайтеся не допускати, щоб температура прийнятої їжі мала різкі перепади. Щоб не погіршити процес, стежте, щоб ваша їжа була приблизно кімнатної температури.

Для чищення зубів ідеально підійдуть зубні щітки з м‘якою щетиною. Чистіть зуби плавними рухам і намагайтеся, щоб вони були вертикальними. Починайте чистку з далеких зубів, поступово переходячи до різців.

Не варто занадто боятися підвищеної чутливості, якщо вона не стала причиною втрати твердої тканини, оскільки в такому випадку вона принесе тільки біль і нічого більше. Однак, для того, щоб уникнути прогресування все ж варто сходити до стоматолога, щоб він зайнявся пошуком причин чутливості і призначив необхідні засоби догляду за чутливими зубами.



Рейтинг ( 10 оценок)
Записатися на прийом
Будь ласка
оберіть мову сайту