Як розвивається карієс

Як розвивається карієс

Про карієс чула кожна людина, але розуміння цього терміну може бути різним. Фахівці називають карієсом процес руйнування твердих тканин зуба (емалі та дентину) під впливом кислот, які є продуктами життєдіяльності мікроорганізмів порожнини рота.

Через що з‘являється карієс?

В 80% випадків причиною виникнення карієсу стає недостатня гігієна порожнини рота, а на решту 20% позначаються спадкова схильність, стан імунітету, вміст фтору в питній воді, особливості харчування. Якщо догляд за зубами здійснюється неправильно і нерегулярно, в міжзубних проміжках залишаються шматочки їжі, а на самих зубах накопичується наліт, що складається з шкідливих мікробів. Приблизно половина цих мікробів – стрептококи, що виробляють молочну кислоту. Дана речовина провокує демінералізацію емалі, через що і утворюється карієс.

Як розвивається карієс і коли потрібно починати його лікувати?

Каріозний процес не буває блискавичним.

Карієс розвивається поетапно:

  • Все починається з того, що деминерализованная емаль стає більш пухкою. Помітити це досить складно: певні ділянки просто стають трохи світліше, тому цю стадію називають карієсом білої плями. Іноді ці білі плями темніють під впливом фарбувальних речовин, що містяться в їжі або напоях. Біль на цьому етапі – явище рідкісне, однак, починати лікування карієсу вже час.
  • Якщо ж воно не проводиться, карієс переходить в поверхневу стадію, тобто сильніше руйнує емаль, але поки не йде глибше.
  • Наступною сходинкою при відсутності належного лікування є середній карієс. Зруйнована емаль вже не є перешкодою для бактерій, які роз‘їдають дентин. Процес прискорюється.
  • За середнім карієсом слідує глибокий – дентин руйнується настільки, що у пацієнтів з‘являються хворобливі відчуття при впливі механічних, хімічних і температурних подразників.

Якщо пацієнт не звертається вчасно за лікуванням карієсу до фахівця, хвороба переходить в пульпіт, а потім і періодонтит, що може привести до повної втрати зуба.



Рейтинг ( 2 оценок)
Записатися на прийом
Будь ласка
оберіть мову сайту