Захворювання зубів

Захворювання зубів

Багато хто з нас стикається з різними захворюваннями зубів. Адже такі захворювання як карієс, пульпіт або періодонтит не рідкість у наш час. Найчастіше захворювання зубів супроводжується неприємним симптомом – зубним болем. Також такі патології зазвичай відображаються на зовнішньому вигляді зуба і навколишніх ясен. До різних захворювань зубів призводять самі різноманітні причини, це недолік в гігієнічному догляді за порожниною рота, неправильне положення зубів, дефіцит вітамінів, супутні загальні захворювання. Всі захворювання зубів вимагають своєчасного лікування. Не рекомендується відкладати візит до лікаря або самостійно намагатися використовувати народні засоби. Тільки стоматолог може точно поставити діагноз і провести лікування, яке позбавить вас від неприємних симптомів. Будь-яке захворювання зубів без лікування може призвести до ускладнення.

У наш час є, дуже багато, різних захворювань зубів, таких як:

  • Пульпіт
  • Пародонтит
  • Періодонтит
  • Кіста зуба
  • Альвеоліт
  • Зубний камінь
  • Патологічна стертість зубів
  • Травми зубів
  • Карієс

Найбільш поширеними захворюваннями зубів є карієс, пульпіт, періодонтит, пародонтит і утворення зубного каменю.

Зубний камінь

Бляшки характерного жовтого кольору поблизу ясен і на боковинах зуба легко розпізнати в дзеркалі. Спочатку вони м‘які, з часом твердіють, представляючи серйозну загрозу здоров‘ю зубів. Як правило, утворення каменів супроводжується неприємним запахом з рота, сверблячкою або кровотечею ясен. Причина захворювання в недостатньому догляді за зубами. За півроку свого існування камінь починає становити небезпеку для коренів і ясен.

В сучасних клініках для видалення скам‘янілого нальоту використовується ультразвуковий метод в комплексі з обов‘язковим ручним методом чистки, що ефективно, дбайливо і без травматизму вирішує проблему.

Карієс

Руйнування твердих тканин зуба. Причина захворювання – бактерії, які скупчуються на поверхні зубної емалі, в місцях розм‘якшення і пошкодження. Розпізнати карієс можна в домашніх умовах, виявивши в дзеркалі чорніючу порожнину в зубі. Лікування захворювання добре освоєно і доставляє мінімум хворобливих відчуттів.

Пульпіт

Пронизуючий зубний біль, що з‘являється після вживання солодкого або холодного – вірна ознака пульпіту. Недолікований вчасно карієс призводить до оголення і запалення зубного нерва (пульпи).

Лікування захворювання складніше і трудоміскіше в порівнянні з двома попередніми. Лікар розкриває і чистить каріозну порожнину, встановлюючи в кінці пломбу.

Періодонтит

Між зубним коренем і лункою в щелепі розташована періодонтальна зв‘язка. Вона являє собою комплекс тканин, що з‘єднують корінь з кісткою, що забезпечують кровопостачання зуба і амортизувальних навантажень на нього. Запалення даної ділянки отримало назву періодонтит.

Одне з найнебезпечніших захворювань загрожує переходом на корінь зуба і кісткову тканину. Зуб болить, відчувається рухомим, розпухлим, в особливо запущених випадках набрякають ясна, з-під зуба випливає гнійна рідина.

Для того щоб зуби були здоровими, їх необхідно зміцнювати. Деякі не люблять їсти хлібну кірку, відмовляються від таких овочів, як морква, вважаючи, що це їм нібито «не по зубам». Однак, якщо не тренувати свої зуби, то кровообіг в навколозубних і зубних тканинах буде недостатнім, вони будуть отримувати мало поживних речовин і ослабнуть. Зубам треба постійно давати роботу, але і не розколювати ними горіхи або розгризати кістки.

Щоб не дряпати емаль, не можна колупати в зубах твердими і гострими предметами — шпильками, голками.

Слід постійно дбати про чистоту порожнини рота, своєчасно звертатися до лікаря-стоматолога, стежити за тим, щоб невиліковні зуби і коріння були видалені, а відкладення зубного каменю зняті. Для цього необхідно систематично, не менше двох разів на рік, звертатися в стоматологічну клініку для профілактичної перевірки. Невеликі пошкодження зубів, вчасно помічені лікарем, легко виправити і цим запобігти подальшому їх руйнуванню.

Важливо, щоб в розжовуванні їжі рівномірно брала участь права і ліва половини щелеп. Після обіду і вечері корисно з‘їсти що-небудь тверде, наприклад, яблуко, ріпу, брукву, моркву — така їжа механічно очищає зуби і порожнину рота.

Чистити зуби необхідно як вранці, так і на ніч перед сном. Зубна щітка повинна бути з щетини середньої жорсткості — це необхідно для того, щоб не поранити слизову оболонку ясен і не пошкодити емаль.



Рейтинг ( 25 оценок)
Записатися на прийом
Будь ласка
оберіть мову сайту