Зубний біль при вагітності

Зубний біль при вагітності

Щоб народити здорового малюка, гінекологи радять жінкам завчасно підготуватися до майбутньої вагітності і, зокрема, відвідати стоматолога. Майбутній мамі необхідно подбати про здоров‘я ротової порожнини.

І все ж, навіть при регулярному догляді за зубами і відвідуванні стоматолога, майже половина вагітних жінок на різних термінах очікування малюка відчувають зубний біль різного ступеня.

1, 2, 3 триместр: які причини зубного болю у вагітних?

Однією з перших причин зубного болю у вагітних є токсикоз першого триместру вагітності: підвищується кислотність, що сприяє різним несприятливим явищам в ротовій порожнині.

Зміни гормонального фону викликають недолік мікроелементів і провокують запальні процеси.

Додатково до цього порушується кальцієвий обмін, пов‘язаний з постійним ростом плода. Дефіцит кальцію в організмі майбутньої мами веде до ослаблення кісткових тканин жінки, витончення зубної емалі та здатний спровокувати розвиток карієсу. Зуби стають чутливими до гарячого, холодного, солодкого.

Всі ці фактори призводять до того, що рано чи пізно виникає зубний біль в період вагітності. Чималі страждання доставить жінці цей біль, якщо він пов‘язан ще й із запаленням кореня. Такий біль може проявлятися нападами або турбувати постійно, що абсолютно позбавляє спокою.

У чому полягає небезпека зубного болю в період вагітності на 1, 2, 3 триместрі?

Перш за все, нагадаємо, що зубний біль, як і будь-який інший, є психотравмуючим чинником, що викликає викид гормонів в кров і реакцію плода на них. Цю неприємність слід усунути якнайшвидше. Зняття больового синдрому не усуває саму проблему, а тому біль може виникати знову і знову. Він може поновитися в найнезручнішу мить — у вихідні або вночі. Слід знати, що далеко не всі таблетки від зубного болю можна приймати вагітним.

Каріозні зуби у вагітних — це осередки інфекції. Будь-яка інфекція, що оселилася в організмі, розноситься по судинах з кровотоком і може викликати ускладнення вагітності різного ступеня складності. У разі виникнення зубного болю необхідно відвідати стоматолога, щоб з‘ясувати причину болю та дізнатися про способи його усунення.

Якщо у вас перший триместр, то на прийомі у лікаря попередьте, що ви вагітні, щоб доктор зміг вибрати відповідне лікування. У багатьох випадках лікар призначить безпечні препарати або порадить народні засоби для усунення болю, а необхідне лікування відкладе до другого триместру.
Буває так, що для уточнення діагнозу може знадобитися зробити знімок. Відмовлятися від нього не варто: рентгенівські промені в цій ситуації будуть менш небезпечні, ніж осередок інфекції. Головне, щоб під час процедури живіт прикрили захисним фартухом.

Як проходить лікування зубів вагітним – відгуки та поради

Позбутися від зубного болю без лікування неможливо. Народні або медикаментозні засоби лише приглушують або тимчасово знімають біль, який може поновитися. Тому необхідно звернутися до стоматолога. Чим раніше буде вирішена проблема зубного болю, тим спокійніше почуватимуться майбутня мама та її малюк.

Пам‘ятайте!

Вагітність — це не хвороба, а особливий стан жіночого організму, тому лікувати зуби в період очікування малюка можна.

Також не потрібно забувати:

  • До вагітності потрібно підготуватися. Необхідно відвідати стоматолога — видалити запальні вогнища, пролікувати всі зуби, відновити баланс мінералів та вітамінів.
  • Якщо ж зубний біль виник, то найбезпечніше лікування — відвідування стоматолога. Він знає, як допомогти Вам швидко і без неприємних наслідків.
  • Для профілактики зубного болю та запальних захворювань ясен фахівці рекомендують майбутнім мамам дотримуватися гігієни ротової порожнини: підбирати зубні пасти та гелі з мікроелементами і антибактеріальним ефектом, використовувати ополіскувачі, не забувати про профілактичні огляди та дотримуватися збалансованого харчування.


Рейтинг ( 46 оценок)
Записатися на прийом
Будь ласка
оберіть мову сайту