Карієс молочних зубів

Карієс молочних зубів

Проблема карієсу стрімко зростає – все частіше каріозні зміни можна виявити вже у однорічних малюків. Що вже говорити про школярів, постійно перехоплюючих то шоколадний батончик, то баночку газованої води. З кожним роком кількість дітей, які потребують лікування карієсу, зростає, і це не може не насторожувати батьків. Тому батькам потрібно знати, як розпізнати карієс, щоб вчасно звернутися до фахівців і його не запустити.

Чому карієс виникає часом у зовсім маленьких дітей? з 2-х річного віку і навіть раніше?

Молочні зуби дуже вразливі, адже зміст в них мінералів, які забезпечують міцність і стійкість, в рази менше, ніж у постійних. Тому, вони набагато сильніше схильні до каріозних змін. Якщо говорити про карієс у зовсім маленьких дітей, причиною найчастіше є перенесені в першому триместрі вагітності захворювання або прийом будь-яких препаратів. Але набагато частіше всьому виною неправильні гігієнічні та харчові звички. Спочатку батьки не приділяють достатньої уваги зубам малюка, потім дитині не прищеплюється звичка правильно чистити зуби.

Є й інша вагома причина. Зараз набагато частіше мами змушені вдаватися до штучного вигодовування. У дитячій стоматології навіть є таке поняття як «пляшковий карієс» – він виникає на фронтальних зубах, які постійно контактують з соскою.

Також до значних причин виникнення карієсу відносяться:

  • генетична схильність;
  • недолік кальцію в їжі;
  • нерегулярна гігієна порожнини рота;
  • часте вживання солодощів;
  • неправильний прикус;
  • проблеми з імунітетом.

За глибиною ураження карієс можна розділити на кілька етапів.

  1. Початковий. Характеризується появою на зубах білястих плям різної форми і величини. Хворобливі симптоми при цьому можуть бути відсутні.
  2. Поверхневий. Плями не проникають глибше емалі, але їх колір помітно темніє. Кислі продукти можуть викликати неприємні відчуття.
  3. Середній. Уражається внутрішня частина зуба – дентин. Сильний біль виникає при вживанні кислих, солодких і солоних страв, напоїв екстремальних температур, від дії холодного повітря.
  4. Глибокий. Змінам піддається велика частина всього зуба. Хворобливі симптоми можуть відчуватися тривалий час, незалежно від прийому їжі.

Молочні зуби відрізняються від постійних більш тонким шаром емалі і високою проникністю твердих тканин. Через це часто спостерігається кілька каріозних зон в одному зубі, а також швидкий розвиток хвороби.

Чи треба лікувати карієс у малюків?

Звичайно, і чим швидше, тим краще. Всі методики повинні бути максимально швидкими і безболісними. У дітей на початковому етапі карієсу використовується атравматична безмашинна обробка каріозних порожнин і пломбування. У дитячій стоматології зазвичай встановлюють світозатвержуючі пломби, оскільки процес їх затвердіння не такий довгий, як у хіміозатвержуючих. Часто використовується герметизація фісур (бороздок на жувальній поверхні зуба) – процедура, що дозволяє уникнути розвитку карієсу в майбутньому. Але якщо процес запущений, а це з молочними зубами через особливості їх будови відбувається швидко, без бормашини нікуди.

Дуже важливо не економити час і кошти на хорошій клініці. Все-таки дитячий стоматолог – це справжній віртуоз, який об‘єднує в собі кілька професій. Якщо дитина не погоджується на лікування, варто зробити кілька спроб, але якщо результату немає, можна вдатися до лікування під загальним наркозом. Звичайно, це не найлегше рішення для батьків, але потрібно розуміти, що швидкість розвитку карієсу у дітей дуже висока. І відсутність лікування може загрожувати не тільки руйнуванням молочних зубів, але і небезпечними ускладненнями з переходом запалення на м‘які тканини і пошкодженням зачатків постійних зубів.

Багато батьків вважають, що перші зуби лікувати не потрібно, тому що вони все одно скоро випадуть. Але це думка абсолютно помилкова. Біль, що супроводжує карієс, посилюється з кожним етапом і заподіює малюкові нестерпні страждання. Крім того, на місці здорових молочних зубів вчасно прорізуються постійні, що зменшить ймовірність розвитку неправильного прикусу або неестетичного кривого зубного ряду. Не варто забувати, що запущений карієс часто призводить до таких тяжких ускладнень, як періодонтит і пульпіт, протягом яких більш небезпечне і хворобливе.

Профілактика захворювання

Основним профілактичним заходом є навчання дитини правильному догляду за ротовою порожниною. Щоб формування навичок не перетворилося в нуднbq обов‘язок, можна придбати спеціальні навчальні зубні щітки. В їх ручки вбудована брязкальце, що працює тільки при певних рухах руками. В інших моделях через дві хвилини після початку чищення подається звуковий сигнал, що означає завершення дії. Підійде і звичайна дитяча зубна щітка з м‘якою щетиною. Краще привести в самому ранньому віці дитину до стоматолога для того, щоб лікар навчив малюка відразу правильно чистити зуби.

Важливо стежити за раціоном дитини і скоротити вживання солодощів. Разом з тим корисно збільшити кількість твердої їжі, що вимагає ретельного пережовування. В цьому випадку в ротовій порожнині посилиться утворення слини, яка очищає зуби природним чином. Дуже корисні дітям молочні продукти, зелень, яйця.

Так само не потрібно забувати про загальний зміцнення імунітету дитини, попередження і грамотне лікування різних інфекційних захворювань.



Рейтинг ( 3 оценок)
Записатися на прийом
Будь ласка
оберіть мову сайту